Ana içeriğe atla

Nokia’dan HTC’ye Bir Darbe Daha!

Nokia’dan HTC’ye Bir Darbe Daha!



Mobil dünyasının bir numaralı ismi Samsung geçtiğimiz günlerde Google ile 10 yıl sürecek çapraz patent lisans anlaşması imzalayarak hem olası patent davalarının öne geçmiş hem de mobil dünyasında elini güçlendirecek birçok patentin de kullanım hakkını elde etmişti. Güney Koreli üretici Google ile yaptığı anlaşmanın hemen akabinde İsveçli ağ donanımları üreticisi Ericsson’la da bir patent anlaşması imzaladı.
Ericsson’nun ağ donanımları tarafındaki tüm patentlerini kullanacak olan Samsung bununla birlikte İsveçli üreticiye belirli aralıklarla ödemeler gerçekleştirecek. İlk ödemenin 650 milyon dolar olacağı bildirilmişti. Sadece bunlarla sınırlı kalmayan Samsung uzun yıllardır mahkeme salonlarında çatıştığı Apple ile mahkeme heyetinin uzlaşmacı tavrı sayesinde bir araya geldi ve patent sorunlarını masa başında çözüme kavuşturmayı amaçlıyor. Henüz herhangi bir anlaşma imzalanmasa da, genel kanı mobil dünyasına yön veren iki dev şirketin patent lisans anlaşması imzalaması yönünde.
Patent dünyasında tüm bunlar yaşanırken, Nokia ve HTC arasında ise kavga gittikçe şiddetini artırıyor. Kısa süre önce Almanya’da Nokia’ya 3 dava kaybeden HTC’ye bir kötü haber daha geldi ve Tayvanlı üreticinin kaybettiği dava sayısı 4′e yükseldi.
Mannheim Bölge Mahkemesi tarafından yapılan açıklamaya göre HTC’nin Nokia’nın ağ teknolojilerine ait bir patentini ihlal etti. Bu ihlal neticesinde ise HTC’nin Almanya’da  cihaz ithalat ve satışını engelleyen bir emir verildi. HTC ayrıca geçmiş ihlaller için tazminat ödemek zorunda kalacak, ancak miktarı daha sonra görülecek bir davada belirlenecek.
Geçtiğimiz dönemde Amerika ve İngiltere’de de Nokia’ya davalar kaybeden HTC’nin görünüşe bakılırsa Nokia ile patent lisans anlaşması imzalamaktan başka çaresi görünmüyor.

Yorumlar