Ana içeriğe atla

Nokia ve HTC Nihayet Anlaşmaya Vardı!

Nokia ve HTC Nihayet Anlaşmaya Vardı!



Son dönemde gündemin en sıcak konularından bir tanesi mobil dünyasındaki patentler üzerine şekilleniyor. Apple-Samsung arasında yaşanan davalara bir süre ara verilmiş ve ikilinin masa başında uzlaşması için arabulucular harekete geçmişti.
Samsung-Apple tarafından bir durgunluk yaşanadursun bu ikilinin yerini son dönemlerde HTC ve Nokia’nın aldığını görüyoruz. İkili arasında dünyanın birçok noktasında devam eden ve genellikle Nokia’nın zaferiyle sonuçlanan patent davalarının nihayet sonuna gelindi. Son olarak Almanya’da HTC cihazlarına konan satış ve ithalat yasağının ardından HTC’nin önünde anlaşma yoluna gitmekten başka çare kalmamıştı. Nitekim öyle de oldu ve mobil dünyasında önemli patentleri elinde bulunduran Nokia ve HTC arasında çapraz patent lisans anlaşması imzalandı.
Anlaşma detaylarına göre HTC, Nokia’nın patent portföyünden yararlanacak ve bunun için Nokia’ya bir miktar ödeme gerçekleştirecek. Ancak ödeme tutarına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Anlaşmanın bir diğer önemli maddesi ise LTE patentlerine ilişkin. Nokia bu noktada elinde çok önemli patentler bulunduran HTC’nin LTE patentlerini de kullanabilecek.
Anlaşma sonrası her iki taraftan da memnuniyeti dile getiren açıklamalar yapıldı. Hatırlanacağı üzere 14 ay önce de HTC, Apple ile benzer bir patent anlaşması imzalamıştı. HTC-Microsoft arasında da benzer bir anlaşmanın olduğunu hatırlatalım. Yapılan patent anlaşmaları neticesinde HTC’nin cihaz satışlarından Apple, Nokia ve Microsoft kâr ederken, ne yazık ki işleri uzun süredir rayına oturtamayan HTC bir türlü kâr edemiyor.

Yorumlar