Ana içeriğe atla

Motorola 2.91 Milyar Dolar 

Motorola-Lenovo
Teknoloji dünyası güne sürpriz bir haberle başladı. İki yıl önce 12.5 milyar dolar karşılığında Google’ın bünyesine kattığı Motorola artık Lenovo’nun oldu. Bir süredir satın alıma ilişkin gelişmeler yaşanmıyor değildi, ancak Google’ın Motorola bünyesinde çalışmalarını yürüttüğü projeler ve henüz Motorola’nın akıllı telefon kategorisinde beklenen patlamayı gerçekleştirmemesi açıkçası satın alımın yaşanacağı ihtimalini oldukça zayıflatıyordu.
Son yayınlanan akıllı telefon raporunda dünyanın en büyük 5. telefon üreticisi konumunda olan Lenovo  uzun bir süre BlackBerry’i satın alma çabası gösterdi ancak Çinli üretici her dönem kan kaybı yaşayan BlackBerry yerine Amerika kıtasının en büyük 3. mobil cihaz üreticisini 2.91 milyar dolar karşılığında satın alarak büyük bir sürpriz gerçekleştirdi ve ülkede mobil cihaz sektöründe kilit bir konuma sahip oldu. Ödenecek paranın 660 milyon dolarlık bölümü nakit, 750 milyon dolarlık kısmı ise Lenovo hisselerinden oluşacak. Geri kalan 1.5 milyar dolar ise senet karşılığında ilerleyen dönemlerde ödenecek.
PC dünyasının halihazırda bir numarası olan Lenovo’nun özellikle ülkesi Çin ve uzak doğuda rekor düzeyde satışlar gerçekleştirdiği biliniyor. Şirket satın alım sayesinde akıllı telefon pazarını önemli ölçüde genişletmiş oldu.
Google’ın 12.5 milyar dolara satın aldığı şirketi 2.91 milyar dolara elde çıkarması kafaları karıştırabilir ancak burada en önemli detay patent haklarının kullanımı noktasında karşımıza çıkıyor. Google, Motorola’yı atın aldıktan sonra elde ettiği 17.000 patentin yaklaşık 15.000′ini elinde bulundurmayı sürdürecek, Lenovo tarafına geçen patent adetinin ise 2.000 seviyesinde olduğu bildiriliyor.
Google ayrıca Motorola  bünyesinde geliştirilen projelerden hala sorumlu olduğunu açıkladı.

Yorumlar