2013 Yılı Akıllı Telefon Satış Raporu Yayınlandı: İlk İki Değişmedi, Birçok Dünya Devi İlk Beşte Yer Almadı

2013 Yılı Akıllı Telefon Satış Raporu Yayınlandı: İlk İki Değişmedi, Birçok Dünya Devi İlk Beşte Yer Almadı

vs
Dünyanın önde gelen araştırma ve analiz kuruluşlarından IDC mobil dünyasında 2013′te nelerin yaşandığına dair hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Mobil dünyasında geçtiğimiz yılda en dikkat çeken gelişme akıllı telefon satışlarının 1 milyarı geçmesi oldu. 2012 yılı sonunda 725 milyon akıllı telefon satışı gerçekleşirken, bu rakam bir yıl içerisinde 1.04 milyarı bularak rekor kırdı.
samsung dünya çapında akıllı telefon sevkiyatında 2013 yılını açık ara yine en önde lider olarak tamamladı. Güney Koreli üretici Galaxy S3, Galaxy S4, Galaxy Note 3′ün yanı sıra giriş ve orta seviye akıllı telefonlara olan sürekli talep ile yıl genelinde 313.9 milyon akıllı telefon satmayı başardı.  Samsun geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında satışları %42.9 oranında artırdığını görüyoruz.
Apple tarafında ise özellikle son çeyrekte inanılmaz bir çıkış sağlanırken, şirket 51 milyon iPhone satışıyla  tüm zamanların rekorunu kırdı. Apple’ın yıl genelinde sattığı iPhone sayısı 153.4 milyon olarak kayıtlara geçerken, 2012 yılına göre %12.9′luk bir artış sağlandı.
Dünyanın en büyük 3. akıllı telefon üreticisi ise Huwei oldu. Çinli üretici özellikle ülkesinde ve uzak doğuda bütçe dostu inanılmaz sayıda akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Honor 3C son çeyrekte 9 milyon ile ön sipariş rekoru kırarken, dünyanın en ince akıllı telefonlarından biri olan Ascend P6 da yine dünya genelinde en çok satan Huawei markalı telefonların başında geldi. Huawei yıl genelinde 48.8 milyon akıllı telefon satışı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılla kıyaslandığında %67.5′lik bir büyüme göze çarpıyor.
19 2013 Yılı Akıllı Telefon Satış Raporu Yayınlandı: İlk İki Değişmedi, Birçok Dünya Devi İlk Beşte Yer Almadı
Huawei ile neredeyse aynı oranda akıllı telefon satışı gerçekleştiren LG 47.7 milyon ile listenin 4. sırasında yer aldı. Optimus G ve LG L serisiler söz konusu satışlarda bir numaralı rolü üstlendi. Güney Koreli üretici geçtiğimiz yılla kıyaslandığında %81.1 ile dikkat çekici bir oranda büyüme sağladı.
Listenin 5 numarasında ise Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da hiçbir varlık göstermeyen Lenovo yer alıyor. Bir başka Çinli üretici olan Lenovo’nun PC pazarında lider konumda olduğunu hatırlatalım. Bütçe dostu akıllı telefon modelleriyle ülkesinde ve gelişmekte olan pazarlarda oldukça popüler olan Lenovo son dönemde iddialı modellerle de akıllı telefon dünyasında yer aldı. Lenovo 2013 yılını 45.5 milyon akıllı telefon satışıyla tamamladı ve %91.7′lik bir büyüme sağladı.
2013 yılı son çeyreğinde durum ne?
Akıllı telefon sevkiyatında sadece 2013 yılı 4. çeyrek sonuçlarına göz attığımızda Samsung’un 82 milyon, Apple’ın 51 milyon, Huawei’in 16.4 milyon, Lenovo’nun 13.9 milyon ve LG’nin de 13.2 milyon telefon sattığını görüyoruz. İlk beşte yer alan üreticilerin tümü de geçtiğimiz yıla oranla satışlarda büyüme kaydetti.
28 2013 Yılı Akıllı Telefon Satış Raporu Yayınlandı: İlk İki Değişmedi, Birçok Dünya Devi İlk Beşte Yer AlmadıGenel telefon satışları
2013 yılı genel telefon satışlarında Samsung 446.7 milyon ile listenin zirvesinde yer aldı. 2. sırada ise Nokia karşımıza çıkıyor. Akıllı telefon satışlarında henüz istenilen başarıyı elde edemeyen şirket genel telefon satışlarında ise %25′lik kayba rağmen 251 milyon ile hala iddialı bir konumda. Tüm satışları akıllı telefon olan Apple ise listenin 3. sırasında yer aldı. LG toplamda 70 milyon ile 4. sırada, Huawei ise 55.5 milyon ile listenin 5. sırasında yer aldı.
36 2013 Yılı Akıllı Telefon Satış Raporu Yayınlandı: İlk İki Değişmedi, Birçok Dünya Devi İlk Beşte Yer Almadı

Yorumlar